In een bouwwerk is altijd vocht aanwezig. Een normaal vochtgehalte is geen probleem, echter wanneer deze te laag of te hoog is zal dit wel gevolgen hebben voor het gebouw maar ook de gezondheid van bewoners en gebruikers.
De ideale luchtvochtigheidsgraad ligt tussen de 40 en de 60 procent. De luchtvochtigheid is een verhouding die aangeeft hoeveel waterdamp de lucht bij de heersende temperatuur bevat ten opzichte van de maximale hoeveelheid die er in een bepaalde hoeveelheid lucht (bij die temperatuur) in kan. Dit wordt daarom ook wel relatieve luchtvochtigheid genoemd. Een waarde van 100% wijst op een maximale hoeveelheid waterdamp: de lucht is dan verzadigd.
Vocht kan op diverse wijzen een woning in komen, een aantal worden hieronder toegelicht:
Lucht van een hoge temperatuur kan meer waterdamp bevatten dan koudere lucht. Er ontstaat condensatie wanneer de vochtigheid in de lucht groter is dan de maximale hoeveelheid waterdamp die de lucht bij de heersende temperatuur kan bevatten. Daarom is het logisch dat waterdamp condenseert op de plaatsen waar de lucht afkoelt of met een kouder oppervlakte in aanraking komt. Dit is bijvoorbeeld het geval bij ramen. Condensatie is neergeslagen waterdamp op een oppervlak. Dit kan leiden tot schimmelvorming.
Lichaamsvocht is een oorzaak van vocht in een woning. Een persoon kan per dag tot 1,5 liter vocht verliezen door ademhaling of via de huid.
Koken is ook een bron van vocht. De vrijgekomen waterdampen slaan neer op de wanden en op de vloer in de woning. Met name in de keuken vormt dat samen met olie- en vetresten een ideale voedingsbodem voor schimmels.
Kamerplanten en dieren geven vocht af. Dat kan wel een liter water per dag zijn.
Douchen zorgt ook voor veel vocht in een woning. Als er een warme douche wordt genomen, verdampt er water in de omgevingslucht, wat op een andere plaats als condens neerslaat.
Zeker in goed geïsoleerde woningen betekent dit dat ventilatie en “luchten” belangrijk is.
Door wind en regen kan vocht doorslaan naar de binnenmuur. Metselwerk is nooit helemaal waterdicht, daarbij komt het vaak voor dat er sprake is van slecht of verouderd voegwerk en/of beschadigde muren. Ook mossen en schimmels helpen om het vocht vast te houden in de muur. De muur zal op termijn niet meer droog worden. Een spouwmuur voorkomt normaliter dat het vocht naar binnen komt. Echter zijn er oorzaken waardoor dit niet het geval is, bijvoorbeeld bij spouwmuurisolatie dat een koude brug naar de binnenmuur vormt.
Problemen die kunnen ontstaan zijn scheuren en barsten in de buitenmuur en een te hoge luchtvochtigheid in de woning met alle gevolgen van dien.
Nederland is een waterland. In veel regio’s staat het grondwaterpeil relatief hoog. Ook hebben we te maken met een vochtig zeeklimaat met veel neerslag, en ook heel veel rivieren en kanalen.
Dit zorgt voor overlast en schade door optrekkend vocht. Er ontstaat een opwaartse druk die de funderingen van het huis tegenwerkt. Een klein scheurtje in de kelder of kruipruimte kan dan veel water doorlaten, wat dan wordt doorgegeven aan de bovenliggende verdiepingen.
Dit kan bijvoorbeeld zorgen voor schimmelvorming, een te hoge luchtvochtigheid, aantasting van houten constructies of stucwerk. Ook kan dit invloed hebben op de gezondheid van bewoners.
Niet alleen bij oude woningen, ook bij nieuwe woningen kunnen vochtproblemen ontstaan. Na de bouw van een woning is er sprake van veel bouwvocht in huis, afkomstig van bijvoorbeeld het aangebrachte cement. Het kan langer dan een jaar duren voordat dit vocht allemaal uit huis is.
Uiteraard zorgen lekkages ook voor vocht in een woning. Soms is een lekkage direct zichtbaar, echte veel komt het voor dat deze pat in later stadium wordt ontdekt. Bijvoorbeeld in de kruipruimte waar men niet veel komt, het water heeft zich dan soms al verspreid en schade aan de vloer aangericht.
Vocht in huis kan op termijn problemen veroorzaken in huis maar ook voor je gezondheid. Een aantal problemen die zich voor kunnen doen:
Natuurlijk is het goed om een specialist in te schakelen om de oorzaak van vochtproblemen te achterhalen. Op basis van de resultaten van dit onderzoek kunnen er acties worden genomen om weer een gezond klimaat te realiseren. Echter kunt nu ook al maatregelen nemen om de vochtproblemen te minderen of weg te nemen door bijvoorbeeld meer te ventileren na het douchen of als het wasgoed op het droogrek hangt en ventilatieroosters in de buitenmuren aan te brengen.
Tijdens een vocht & schimmel onderzoek inspecteren wij de onderdelen die mogelijk verband houden met de aard van het vochtprobleem. Ook wordt bekeken waar het vocht en/of de schimmel vandaan komt en of het probleem vanuit de binnen- of buitenzijde moet worden opgelost.
De bevindingen van de inspecteur verwerkt hij in een rapportage. Door middel van foto’s en een plattegrond wordt in beeld gebracht wat de onderzoeksresultaten zijn. Een advies wordt in het document beschreven zodat u weet wat de beste vervolgstappen zijn.
Meer weten over onze vochtinventarisatie? Of wilt u direct een vochtinventarisatie aanvragen? Neem contact met ons op. Wij helpen u graag verder.
|
Direct inzicht in eventuele gevaarlijke situaties |
|
Digitale inventarisatierapportages |
|
Ervaren inspecteurs |
|
Projectbegeleiding en advies op maat |
|
Landelijke dekking |