Huiszwam en kelderzwam

Er zijn veel verschillende soorten zwam bekend. De zwammen waar men met name in de woningbouw mee te maken krijgt zijn de huiszwam en kelderzwam. De houtrotverwekkende schimmels produceren enzymen die de afbraak van het hout bewerkstelligen en waardoor grote schade kan worden aangericht. Al in korte tijd vindt hierdoor een behoorlijke sterktevermindering van het hout plaats. De aantasting vindt plaats bij een vochtgehalte van het hout van 21% of hoger, berekend op het drooggewicht van het hout.

De hier bedoelde schimmels vormen schimmeldraden, die in het hout dringen en daarin voortwoekeren. Het hout valt hierdoor uiteindelijk uit elkaar. De schimmeldraden vormen op het houtoppervlak een netwerk van mycelium. Ook worden soms strengen gevormd. Dit zijn ongeveer 3 – 8 mm dikke bundels schimmeldraden, die voedingsstoffen en vocht transporteren. Hout, dat nog betrekkelijk droog is, kan hierdoor ook een te hoog vochtgehalte krijgen en daardoor gaan verrotten. De zwam is dus in staat om vocht uit zijn omgeving te onttrekken en zo zelf droge stukken hout te bevochtigen, waarna hij deze kan gaan aantasten.

Na enige tijd ontstaat er een vruchtlichaam dat een groot aantal sporen vormt. De sporen zijn kleine min of meer bolvormige deeltjes, ze zijn microscopisch klein en met het blote oog niet waarneembaar. Ze worden over het algemeen in of op de vruchtlichamen gevormd en worden verspreid via luchtstromingen, insecten, transport van goederen, e.d. Als ze op een voor schimmelgroei gunstige plaatst terechtkomen, bijvoorbeeld op vochtig hout, gaan ze kiemen en ontstaan er opnieuw schimmeldraden die het hout binnendringen.

Uiterlijk

Bij huiszwam en kelderzwam kan men op het oppervlak van hout en muren met het blote oog schimmeldraden en/of vruchtlichamen waarnemen.

Vruchtlichamen

Zijn enkele millimeters dikke “koeken” die op hout of muren aanwezig kunnen zijn. Ook de bekende paddenstoelen zijn vruchtlichamen. De kleur van de vruchtlichamen is verschillend, afhankelijk van de zwamsoort. Het vruchtlichaam van de huiszwam (de gevaarlijkste zwam die wij kennen) is vrij plat, 1 – 3 cm dik, gerimpeld en bruin/oranje met witte rand. De zwam kan in veel verschillende vormen worden aangetroffen.

Gezondheidsproblemen bij huiszwam en kelderzwam

De aanwezigheid van zwam kan nadelige gevolgen voor de gezondheid hebben. Zwam ontwikkelt zich het sterkst in een omgeving met een hoge luchtvochtigheid. Wonen in een ruimte met een te hoge luchtvochtigheid is ongezond. Ook kunnen met zwam sporen in de lucht aanwezig zijn die irriterend op de luchtwegen werken. Ieder persoon reageert hier anders op, het kan ademhalingsproblemen veroorzaken met in sommige gevallen zelfs luchtweginfecties als gevolg. Personen met een schimmelallergie of met astma kunnen heftig reageren op de aanwezigheid van zwamsporen in de lucht.

Een ander gevaar voor de aanwezigheid van zwam is het instortingsgevaar van de aangetaste delen. In de praktijk komt het vaak voor dat personen door bijvoorbeeld een aangetaste vloer heen zakken.

Een kruipruimte onderzoek biedt zekerheid

Houtrot komt niet alleen voor in de vorm van huiszwam en kelderzwam. Denk bijvoorbeeld aan de houtworm. Deze kleine beestjes kunnen de houten constructie zware schade toebrengen. Om de veiligheid te garanderen moeten alle vormen van houtrot daarom zo snel mogelijk bestreden worden. Vermoed u de aanwezigheid van zwammen of andere vormen van houtrot in uw huis? Contacteer ons dan zo snel mogelijk voor een kruipruimteonderzoek. Dit biedt zekerheid en de mogelijkheid om zo snel mogelijk over te gaan op bestrijding.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Specialist in asbest, plaagdieren, houtaantasters en kruipruimtes

Direct inzicht in eventuele gevaarlijke situaties

Digitale inventarisatierapportages

Ervaren inspecteurs

Projectbegeleiding en advies op maat

Landelijke dekking

Asbest inventarisatie nodig?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Menu