Gezondheidsklachten door vocht en schimmels

Vocht en schimmels zijn veelal niet de directe oorzaak van gezondheidsklachten, maar kunnen de reeds aanwezige klachten wel verergeren.

Door een vochtige woning kunt u last krijgen van keelpijn, niezen en hoesten, verstopte neus, piepende ademhaling en benauwdheid. Bij mensen die allergisch of astmatisch zijn treden de klachten vaker op en kunnen ze heftiger zijn.

Het is dan extra belangrijk om te zorgen voor een goed binnenklimaat in huis.

Tips om te veel vocht in huis te voorkomen.

Er zijn diverse tips om te veel vocht in huis te voorkomen. Deze hebben betrekking op bewoners/gebruikers gedrag of de bouw(staat) van de woning. Een aantal tips worden hieronder beschreven:

Ventileren

Zorg ervoor dat de lucht regelmatig ververst wordt door ramen open te zetten en aanwezige ventilatie zijn werking te laten doen. Goed ventileren als de natte was binnen is opgehangen of met koken en douchen is belangrijk omdat juist dan veel vocht vrijkomt.

Verwarmen

Verwarm uw woning goed en gelijkmatig en laat het ‘s nachts niet te veel afkoelen (in ieder geval niet lager dan 15⁰C).

Bouwtechnische verbeteringen

Als er een bouwkundige oorzaak is voor het vochtprobleem zal deze verholpen moeten worden. Voorbeelden zijn optrekkend vocht, ramen met enkel glas, een vochtige kruipruimte, regendoorslag en lekkage. Tijdens een vocht- en schimmel onderzoek zal de inspecteur letten op bouwkundige oorzaken, verbeterpunten die worden gesignaleerd zullen met u worden gedeeld zodat de nodige acties genomen kunnen worden. Op deze manier kunnen wij u helpen om een goed vochtbalans in uw woning te realiseren.

Hoe signaleer ik een te hoog vochtgehalte in mijn woning?

De ideale luchtvochtigheidsgraad ligt tussen de 40 en de 60 procent. Wanneer de luchtvochtigheid in huis toeneemt ontstaat er een leefklimaat dat ideaal is voor schimmels en bacteriën. Organismen waar u als bewoner liever niet mee in contact komt omdat het veroorzakers zijn van infecties en gezondheidsklachten kunnen verergeren. Denk aan klachten gerelateerd aan astma, eczeem, verkoudheid, reuma en ontstekingen.

Als er te veel vocht in huis is, kunt u dit herkennen aan:

  • een muffe of bedompte lucht
  • condens op ramen
  • vochtplekken
  • loslatend behang
  • schimmelplekken
  • rottend hout
  • zwam (diverse soorten)

Hoe signaleer ik een te laag vochtgehalte in mijn woning?

Ook een te droge lucht kan leiden tot gezondheidsklachten. Dit kunnen klachten als hoofdpijn, geïrriteerde ogen, ademhalingsproblemen, hoesten, niezen, gebarsten  lippen en een droge huid zijn.

De volgende tekenen kunnen wijzen op een te droge lucht in huis:

  • Schade aan muren. Je kunt scheuren zien in behang, verf en pleisterwerk als muren beginnen uit te drogen.
  • Kromgetrokken raam- en deurkozijnen. Droge lucht kan ervoor zorgen dat houten kozijnen krimpen en kromtrekken.
  • Kromgetrokken houten vloeren. Of het nu puur door de kou komt of dat de droge lucht van de verwarming de situatie nog verergert, houten vloeren kunnen kromtrekken en zelfs uit elkaar gaan staan als de lucht te droog is.
  • Schade aan houten meubilair. Droge lucht kan scheuren veroorzaken in stoelen, tafels en ander houten meubilair.

Wilt u weten of uw woning te vochtig is? Schaf een hygrometer aan . Dit elektronisch apparaatje hangt of plaatst u in de woning en geeft voortdurend de luchtvochtigheid aan in een percentage.

Gezondheidsklachten bij te veel of te weinig vocht in huis voorkomen? Neem dan contact op met één van onze specialisten.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Specialist in asbest, houtaantasters, vochtproblematiek en kruipruimtes

Direct inzicht in eventuele gevaarlijke situaties

Digitale inventarisatierapportages

Ervaren inspecteurs

Projectbegeleiding en advies op maat

Landelijke dekking

Asbest inventarisatie nodig?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Menu