Onze inspecteurs kunnen voor u vakkundig een chroom-6 inventarisatie uitvoeren. Deze inventarisatie van chroom-6 en eventuele andere zware metalen is van belang voorafgaand aan sloop, onderhoud of renovatie van bouwwerken en objecten. Wat chroom-6 precies is en waarom deze inventarisatie van belang is, leest u hieronder.
Chroom is een metaal en wordt in de scheikunde ook wel aangeduid als “Cr”. Metalen kunnen verschillende vormen hebben waarin zij voorkomen. Op het moment dat metaal reageert met een ander molecuul vindt er een elektronen overdracht plaats, dit wordt ook wel een REDOX-reactie genoemd. Chroom kan in bepaalde verbindingen 6 elektronen hebben afgestaan om deze verbinding te vormen. Als dat het geval is, heeft chroom nu een 6+ lading. Zo’n verbinding wordt in de volksmond chroom-6 genoemd. Chroom-6 betreft dus altijd een verbinding met andere atomen en is dus geen identieke stof op zichzelf. Verbindingen met Chroom-6 waren lange tijd populair bij het maken van kleurstoffen, pigmenten en verf. Dit vanwege de sterke eigenschappen: roestwerend, beschermd tegen houtrot en het hecht zich gemakkelijk aan andere materialen.
Chroom-6 is jarenlang op grote schaal gebruikt in verven, primers en coatings. Daarnaast komt het ook voor in beton, hout en metaal. De chroom-6 houdende lagen zijn te vinden op verschillende metaaloppervlakten zoals:
Chroom-6 houdende verven, primers, coatings zijn niet alleen toegepast op metaal, maar bijvoorbeeld ook op houten en kunststof onderdelen zoals:
We vinden chroom-6 houdende verven/coatings dan ook overal om ons heen. Middels een chroom-6 onderzoek brengen we in kaart op welke objecten dit aanwezig is. Ook kunt u chroom-6 zelf herkennen.
Chroom-6 kan pas gezondheidsrisico’s met zich meebrengen als de betreffende verflagen worden bewerkt.
Denk daarbij aan bewerkingen als schuren, zandstralen, slijpen, verhitten en boren. Chroom-6 kan pas schadelijk worden als de verbinding oplost in water. Dat kan je longslijm (inademen), maagsap (inslikken) of zweet (via de huid) zijn. Van daaruit kan zo’n verbinding omgezet worden in Chroom-3. Gebeurt dit buiten een lichaamscel, dan is dit niet schadelijk. Wanneer dit binnen een lichaamscel gebeurt, dan kan er een schadelijke cel ontstaan. Dit kan dan weer leiden tot schade aan het DNA.
Blootstelling aan Chroom-6 kan leiden tot
Hoe meer Chroom-6 we inademen, doorslikken of op onze huid krijgen, hoe groter de kans dat deze schade aan onze gezondheid toebrengen. Vandaar dat de concentratie, frequentie en duur van de blootstelling belangrijke factoren zijn om de gezondheidsrisico’s goed in te schatten.
Voorafgaand aan sloop, onderhoud of renovatie van bouwwerken en objecten is het belangrijk om te inventariseren of er sprake is van Chroom-6 houdende toepassingen. Dit noemen we een zogenaamd chroom-6 onderzoek of chroom-6 inventarisatie. Het betreft immers een CMR-stof: C = Carcinogeen, M = Mutageen en R = Reproductietoxisch. In geval van werken met CMR-stoffen worden extra verplichtingen gesteld. Werkgevers zijn bijvoorbeeld verplicht hun medewerkers tegen blootstelling aan deze stoffen te beschermen. Pandeigenaren zijn medeverantwoordelijk voor het veilig kunnen uitvoeren van onderhoud aan hun pand.
Een inspecteur zal op locatie een chroom-6 onderzoek uitvoeren en de bevindingen in een heldere rapportage verwerken. Adviezen worden hierin beschreven zodat voor iedereen helder wordt welke maatregelen er genomen dienen te worden voor- en tijdens de geplande werkzaamheden. Ook kunnen bewoners en gebruikers ingelicht worden over de resultaten van het onderzoek.
Er zijn verschillende methoden om een Chroom-6 analyse uit te voeren. Er zijn enkele sneltests op de markt ( zoals wattenstaafjestest), deze zijn onvoldoende betrouwbaar om te gebruiken. Bij dergelijke testen komen te vaak vals-positief en –negatieve resultaten voor. Twee analyse methodes die nuttig zijn:
Daarmee wordt het oppervlak gescand en op het scherm wordt getoond welke metalen aanwezig zijn. Deze handheld XRF-meter detecteert onder andere chroom, zink, lood, kobalt en nikkel. Met deze manier van onderzoek kunnen we zonder grote beschadigingen meer duidelijkheid geven aan onze opdrachtgevers. Echter heeft deze methode een aantal kanttekeningen waardoor er niet geheel kan worden gebouwd en geadviseerd op enkel deze methode. In geval van deze werkmethode zal er kritisch worden gekeken naar de uitslagen en waar nodig aanvullend onderzoek, middels het nemen van monsters, worden uitgevoerd.
Deze methode is de beste methode, daarmee verkrijgen we met betrouwbare en volledige analyse uitslagen. Met behulp van een krabber wordt de verf tot op de kale constructie verwijderd. Per constructie nemen we afhankelijk van de grootte van het oppervlak een representatief aantal monsters. De materiaalmonsters worden vervolgens door een geaccrediteerd laboratorium geanalyseerd. Dit levert zeer betrouwbare analyseresultaten op waarmee we gericht advies kunnen geven.
Inspectus biedt een chroom-6 analyse pakket aan. Met het chroom-6 analyse pakket kunt u zelf aan de slag om te achterhalen of er chroom-6 aanwezig is in de verf, en zo ja, welke hoeveelheid. In dit pakket zitten alle benodigdheden voor een monstername van mogelijk chroom-6 houdend materiaal.
Na het uitvoeren van de chroom-6 inventarisatie volgt een digitale rapportage met daarin de onderzoeksresultaten en duidelijke adviezen. De analyses geven aan of, en zo ja waarin en hoeveel chroom-6 er is aangetroffen. Ook kan er worden beschreven welke andere zware metalen aangetroffen zijn. Door middel van foto’s en een plattegrond wordt weergegeven om welke object het gaat en waar deze zich bevindt.
Vervolgens is het van groot belang dat u wordt voorzien van goed advies. Moet het Chroom-6 na het onderzoek gesaneerd worden of niet? Hoe dienen de geplande werkzaamheden veilig uitgevoerd te worden en met welke beschermingsmiddelen en gereedschappen? Onze Chroom-6 specialisten geven de nodige informatie en begeleiding in dit vervolg traject.
Het proces rondom chroom-6 onderzoek vereist expertise. Er is geen specifieke wetgeving voor werken met Chroom-6. Wel is recent de NEN5617:2022 opgesteld voor een eenduidig analyseprotocol. Ook zijn er een aantal regelgevingen die betrekking hebben op deze kankerverwekkende stof. In 2017 werd het gebruik van Chroom-6-verf in de EU in het algemeen verboden.
Chroom-6 is niet het enige gevaarlijke zware metaal. Het is ook mogelijk om de aanwezigheid van andere zware metalen te laten analyseren. Denk hierbij aan
Wilt u meer informatie over onze onderzoeksmethoden naar chroom-6 of andere zware metalen? Neem dan contact met ons op
|
Direct inzicht in eventuele gevaarlijke situaties |
|
Digitale inventarisatierapportages |
|
Ervaren inspecteurs |
|
Projectbegeleiding en advies op maat |
|
Landelijke dekking |