Bruinrot is een door schimmels veroorzaakte aantasting van hout. De schimmels die bij bruinrot actief zijn breken het cellulose in het hout af. Cellulose is één van de hoofdbestanddelen van hout. U kunt na gaan wat er met het hout gebeurt als dit belangrijke bestanddeel onttrokken wordt.

Bruinrot ontdekken

Bruinrot is moeilijk om te zien en dus ook om te ontdekken. Dit omdat het de neiging heeft om vanuit de kern van het hout te werken. Wanneer de bruinrot het zichtbaar is, is het vaak al in een vergevorderd stadium. Belangrijk is om te letten op de kleur van het hout, wanneer hout donkerbruin of zwart van kleur is, kan dat duiden op bruinrot. In dit stadium is de samenstelling van het hout anders en kan het door erop te wrijven in poeder veranderen. Een ander kenmerk is dat er vaak een kubusvormig patroon zichtbaar is in het hout, scheurtjes die dwars op de vezelrichting van het hout lopen veroorzaken dit kubusvormige patroon. Bruinrot is dus niet altijd direct zichtbaar, in de volgende video is te zien hoe het pas zichtbaar wordt nadat het hout wordt opengebroken:

Houten vloerbalken of houten vloerdelen waarin bruinrot is aanwezig is kunnen spontaan doorbreken. Een goede kruipruimte inventarisatie naar de aanwezigheid van bruinrot is dus erg belangrijk. Bruinrot kan hout flink aantasten zoals u in de video hieronder kunt zien:

Heeft u last van bruinrot?

Heeft u het vermoeden dat er bruinrot aanwezig is in uw woning of gebouw? Neem gerust contact met ons op bij Inspectus. Wij komen bij u langs om alle onzekerheden en twijfels weg te nemen. Is er bruinrot aanwezig? Dan zorgen wij ervoor dat het verdwijnt!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Specialist in asbest, plaagdieren, houtaantasters en kruipruimtes

Direct inzicht in eventuele gevaarlijke situaties

Digitale inventarisatierapportages

Ervaren inspecteurs

Projectbegeleiding en advies op maat

Landelijke dekking

Asbest inventarisatie nodig?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Menu