Houtrot

Houtrot is een aantasting van het hout veroorzaakt door schimmels. Deze schimmels ontstaan door het binnendringen van vocht in het hout. De meestvoorkomende plekken van houtrot zijn kozijnen of ander geveltimmerwerk van gebouwen. Dit houtwerk wordt relatief veel blootgesteld aan invloeden van buitenaf. Vooral bij scheuren of openstaande verbindingen kan het vocht binnendringen en dit kan vervolgens schimmels veroorzaken. 

De ideale situatie voor de houtrotschimmel is een luchtvochtigheid van meer dan 20% en een temperatuur van boven de 18 °C. Hierdoor bieden ook kruipruimtes een perfecte omgeving voor deze schimmels. Tijdens onze kruipruimte inspectie komen we houtrot dan ook vaak tegen. Om ervoor te zorgen dat er geen onherstelbare schade ontstaat, is het van belang deze schimmel vroegtijdig te constateren en te bestrijden.

Houtrot voorkomen

Het voorkomen van houtrot kan door het hout droog te houden. Bij blootstelling van het hout aan de buitenlucht is het belangrijk het hout goed te beschermen. Dit kunt u doen door het hout te behandelen door het bijvoorbeeld te verven of te lakken. Onderhoud van het hout is daarbij ook van groot belang. Opgehoopt vuil kan de verflaag aantasten waardoor de kans op houtrot vergroot. 

Houtrot herkennen

In het beginstadium is houtrot niet altijd direct zichtbaar. Het is dan ook erg belangrijk om het houtwerk regelmatig na te lopen op aantastingen. Aandachtspunten zijn hierbij:

  • aantastingen van de verf
  • beginnende scheurvorming
  • zachter worden van het hout
  • hol klinkend hout wanneer je erop klopt

Wanneer u houtrot vermoedt, is het van belang hier snel wat aan te doen. Het hout zal onderzocht en behandeld en/of gerepareerd moeten worden.

Onherstelbare schade door houtrot

Ernstige houtrot zorgt voor onherstelbare schade in het hout. Houten constructies verliezen hierdoor hun stevigheid en de aangetaste delen kunnen voor instortingsgevaar zorgen. Bij bijvoorbeeld vloeren komt het regelmatig voor dat personen door de houten delen van de vloer zakken als gevolg van houtrot. Dit zorg voor gevaarlijke situaties. Het is daarom belangrijk dat je er zo snel mogelijk bij bent wanneer houtrot ontstaat.

Een kruipruimte onderzoek biedt zekerheid

Houtrot komt niet alleen voor in de vorm van houtrotschimmels, ook zwammen (zoals huiszwam en kelderzwam) en houtworm kunnen oorzaak zijn van houtrot in uw woonruimte. Houten constructies kunnen hierdoor flinke schade oplopen. Een veelvoorkomende ruimte waar dit voorkomt, is de kruipruimte. Vermoed u de aanwezigheid van houtrotschimmels of andere vormen van houtrot in uw kruipruimte? Neem dan snel contact met ons op voor een kruipruimte onderzoek. Dit biedt zekerheid en de mogelijkheid om zo snel mogelijk over te gaan op de bestrijding. 

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Specialist in asbest, plaagdieren, houtaantasters en kruipruimtes

Direct inzicht in eventuele gevaarlijke situaties

Digitale inventarisatierapportages

Ervaren inspecteurs

Projectbegeleiding en advies op maat

Landelijke dekking

Asbest inventarisatie nodig?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Menu