Chroom-6 is met het blote oog niet waarneembaar. Van de kleur van de verf of andere waarneembare zaken kun je niet afleiden of iets chroom-6 bevat of niet. Daar kun je alleen achter komen door middel van testen en analyses.
Er zijn verschillende sneltesten om chroom-6 te herkennen, echter hangen daar veel nadelen aan waardoor deze niet betrouwbaar zijn of niet de nodige gegevens aanleveren voor het vervolgtraject. De beste manier om te achterhalen of ergens chroom-6 in verwerkt is, is monstername en vervolgens laboratoriumanalyse. Door op de juiste wijze een monster te nemen en door een laboratorium te laten analyseren wordt de aanwezigheid en concentratie van chroom-6 en andere zware metalen bepaald. Als de laborant chroom-6 in het materiaal herkent en bepaald wat de concentratie is, kunnen er uitspraken worden gedaan over welke risico’s dit met zich mee brengt. En nog belangrijker, welke maatregelen nodig zijn bij bijvoorbeeld het uitvoeren van onderhoud.
Inspectus biedt zelf een chroom-6 testkit aan. Deze valt onder ons eigen chroom-6 analyse pakket. U neemt dan zelf een monster van het desbetreffende oppervlak en stuurt deze naar Inspectus, in een veilige verpakking die we naar uw adres hebben verzonden. Vervolgens wordt dit monster in het lab getest en nemen we contact met u op over de uitslag en de desbetreffende maatregelen die genomen moeten worden. Bestel uw testkit hier. Chroom-6 saneren is niet altijd nodig, veelal is het nemen van bepaalde veiligheidsmaatregelen afdoende. Inspectus kan u voorzien van advies en begeleiding in deze situaties, zoals het maken van een werkprotocol.
Je vindt chroom-6 terug in veel verschillende substanties. Denk daarbij aan:
Zolang chroom-6 als ‘vaste vorm’ op een product zit, is het niet gevaarlijk of schadelijk. Zodra dit product wordt bewerkt kan er chroom-6 vrijkomen in de vorm van stof. Chroom-6 is in stofvorm gevaarlijk, hoe kleiner de stofdeeltjes, hoe gevaarlijker het is voor je gezondheid en de omgeving. Blootstelling kan zowel via inademing, inslikken als via de huid gebeuren. De aard, mate en duur van een mogelijke blootstelling zijn belangrijke factoren.
Chroom-6 komt vrij als de toepassing waarin het zit bewerkt wordt. Di in de vorm van:
Chroom-6 is een gevaarlijke stof die na blootstelling, op termijn kan leiden tot ernstige gezondheidsklachten. Chroom-6 dringt de cellen van het lichaam binnen en reageert daar tot chroom-3. Deze reactie is schadelijk voor de lichaamscel, hij beschadigt en verandert de cel waardoor eczeem, zweren of zelfs kanker kan ontstaan. Chroom-6 herkennen is niet mogelijk met het blote oog, en het binnendringen in het lichaam voelt men ook niet. Juist daarom is het belangrijk dat men kennis heeft over deze stof en blootstelling wordt voorkomen. De training chroom-6 herkennen is een geschikte manier om de nodige informatie te ontvangen .
De chroom-6 inventarisatie leidt tot een helder rapport met duidelijke adviezen. Er zal middels dit onderzoek worden bepaald of saneren nodig is of dat andere maatregelen afdoende zijn. Indien sanering nodig is, kan een specialist worden ingezet om dit zorgvuldig uit te voeren. Er zijn verschillende manieren om chroom-6 houdende materialen veilig te saneren. Technieken zoals zagen, slijpen, branden, stralen en laseren.
Sinds 2017 is chroom-6 verboden in Nederland. De grenswaarde is verlaagd naar 1 microgram/m3. Er zijn een aantal hoge uitzonderingen, overheidsregelingen die speciaal toestemming verlenen, zoals bij Defensie. Chroom-6 zit op veel bestaande objecten die vóór 2017 met chroom-6 houdende verf zijn behandeld. Dit kan op veel verschillende toepassingen aangebracht zijn zoals leidingwerk, deuren (hout/metaal), kozijnen (hout/metaal), stalen constructies en beplating, hekwerk, leuningen.
De opdrachtgever en de werkgever zijn op hun terrein aansprakelijk. De opdrachtgever voor het kenbaar maken van het aanwezig zijn van chroom-6. De werkgever is aansprakelijk voor het veilig werken met chroom-6 houdende producten door zijn of haar werknemers.
Er wordt wel gezegd dat er geen wetgeving is omtrent chroom-6, echter is dat niet juist. Arbeidsomstandighedenwetgeving en ook de wetgeving op het vlak van carcinogene stoffen is allesomvattend. De veiligheid van werknemers is in Nederland geregeld in het Burgerlijk Wetboek(BW), de Arbeidsomstandighedenwetgeving en Europese regelgeving. Een van de belangrijkste artikelen uit het BW beschrijft dat iedere werkgever moet zorgen voor een veilige werkomgeving. De werkgever moet maatregelen nemen om te voorkomen dat een werknemer schade lijdt bij uitoefening van zijn werkzaamheden.
De arbeidsomstandighedenwet verplicht werkgevers zorg te dragen voor een veilige en gezonde werkomgeving. Daarbij hoort bijvoorbeeld het in kaart brengen van risico’s, het bieden van de juiste maatregelen en goede voorlichting. In het bouwbesluit 2012 staat dat aanwezigen een bouwwerk of object veilig moeten kunnen gebruiken. Dit is niet alleen een verantwoordelijkheid van de werkgever voor de werknemers. Ook de opdrachtgever en eigenaar van een pand is ervoor verantwoordelijk dat de aannemer van het werk de werkzaamheden veilig kan uitvoeren. Een chroom-6 inventarisatie is nodig om in kaart te brengen of er sprake is van chroom-6 houdend materiaal. En zo ja, welke maatregelen er genomen dienen te worden om te voldoen aan bovenstaande wetgeving.
Chroom-6 is een gevaarlijke stof en kan leiden tot gezondheidsrisico’s voor u of uw medewerkers. Het is daarom van belang dat u bij twijfels zo snel mogelijk weet of u met chroom-6 te maken heeft. Heeft u een vraag omtrent chroom-6, of wilt u onze chroom-6 testkit aanvragen? Vul dan het onderstaande formulier in ons bel ons via 0318-743494.
|
Direct inzicht in eventuele gevaarlijke situaties |
|
Digitale inventarisatierapportages |
|
Ervaren inspecteurs |
|
Projectbegeleiding en advies op maat |
|
Landelijke dekking |