Asbest herkennen

14 november 2018

Asbest herkennen, hoe doe je dat? Er zijn 6 verschillende soorten asbest die allemaal hun eigen kleur hebben. Echter is het niet juist om aan de hand van de kleur van de asbest toepassing te bepalen om welk soort asbest het gaat. Het herkennen is lastiger dan het bepalen van de kleur. Na verwerking van asbest in een toepassing verdwijnt de kleur meestal door de dominantie van de mengstof.

Herkennen of product asbest verdacht is

Tijdens een asbestinventarisatie wordt op basis van de kennis en ervaring van de Deskundig Inventariseerder Asbest (DIA) bepaald of een product asbestverdacht is of niet. Er zijn verschillende invalshoeken om te bepalen of een product asbestverdacht is. Asbest herkennen blijft lastig en is zeker noodzakelijk. Om deze redenen geven wij bij Inspectus een cursus voor mensen die veel in aanraking komen met asbest. Vooral voor mensen die beroepsmatig vaak in aanraking komen met asbest is het herkennen van asbest van groot belang.

De structuur herkennen

Producten met asbest hebben vaak een vezelachtige structuur, dit is veelal moeilijk te herkennen bij hechtgebonden producten. Op breuk- en/of zaagvlakken zijn de vezels vaak te zien. Asbest plaat- en buismateriaal hebben vaak een honingraatstructuur/wafelstructuur. Wanneer het materiaal deze structuur niet heeft is het onzeker of het om een asbestvrij product gaat.

De eigenaar of beheerder van een pand beschikt vaak over meer informatie over een bouwwerk of object, deze informatie kan bruikbaar zijn. In tekeningen en bestekken kan ook nuttige informatie betreft gebruikte materialen in een bouwwerk of object staan. Bij onze aangeboden cursus asbest herkennen wordt dit uitgebreid behandeld.

Herken de reden van asbest toepassen

Bij het herkennen van asbest moet men zich altijd afvragen waarom het materiaal op de betreffende plek is toegepast. Dit met betrekking tot de eigenschappen van asbest. Asbesthoudend plaatmateriaal is bijvoorbeeld vaak toegepast in brandwerende deuren of bij schoorsteenkanalen.

Asbest herkennen door een DIA

Zo zijn er diverse invalshoeken om te bepalen of een product asbest zou kunnen bevatten of niet. Een DIA kan door alle kennis en ervaring goed bepalen of iets asbestverdacht is of niet. Wanneer een materiaal asbestverdacht is neemt hij daar een monster van tijdens een asbestonderzoek. Uiteindelijk kan alleen een daarvoor geaccrediteerd laboratorium bepalen of een product asbesthoudend is of niet. Inspectus laat daarom alle monsters, die een inspecteur genomen heeft tijdens een asbestinventarisatie, door een onafhankelijk laboratorium analyseren.

Onze cursus

Mocht u veel in aanraking komen met asbest wilt u leren hoe u asbest het best kunt herkennen? Dan kunt u deelnemen aan één van onze cursussen.

Specialist in asbest, plaagdieren, houtaantasters en kruipruimtes

Direct inzicht in eventuele gevaarlijke situaties

Digitale inventarisatierapportages

Ervaren inspecteurs

Projectbegeleiding en advies op maat

Landelijke dekking

Asbest inventarisatie nodig?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Menu