Een asbestinventarisatie is noodzakelijk bij verbouwing of sloop van panden die gebouwd zijn voor 1994. Dit moet altijd uitgevoerd worden door een professioneel bedrijf zoals Inspectus, u mag dit dus niet zelf uitvoeren. Het inventariseren van asbest brengt precies in kaart of er asbest aanwezig is en waar in het pand dit zich bevindt. Het is bovendien heel verstandig om dit te laten doen voordat u een (oud) huis koopt. U kunt beter van tevoren zeker zijn dat er geen asbest in uw nieuwe woning zit. Aangetroffen asbest moet gesaneerd worden en dit brengt kosten met zich mee. Daar wilt u niet na de koop nog mee geconfronteerd worden.

Wilt u een asbestinventarisatie laten uitvoeren? Neem dan contact met ons op.

Wat is asbestinventarisatie precies?

Asbestinventarisatie houdt in dat alle asbesthoudende materialen en toepassingen in een gebouw of een object (of een gedeelte hiervan) in kaart worden gebracht. Vooraf wordt de nodige deskresearch uitgevoerd. Zoals het bestuderen van bouwtekeningen, oude rapportages en het eventueel interviewen van gebruikers of beheerders. Het asbest wordt vervolgens door een Deskundig Inventariseerder Asbest (DIA) opgespoord en bemonsterd. En dan door een onafhankelijk laboratorium geanalyseerd. De bevindingen worden verwerkt in een duidelijk asbestrapport. Belangrijk onderdeel van deze rapportage is de classificatie volgens de zogenaamde SMA-rt database. Hiermee wordt de hoogte bepaald van het risico voor het asbestverwijderingsbedrijf. En de geldende veiligheidsvoorschriften voor het saneren. Asbest is in sommige gevallen direct waarneembaar. Echter, het is ook mogelijk dat er asbest aanwezig is zonder dat het direct te zien in. 

Asbestinventarisatie

Direct waarneembare asbest

Er zijn diverse redenen om een asbestinventarisatie te laten uitvoeren door een gecertificeerd asbestinventarisatie bureau. Tijdens een standaard asbestinventarisatie of asbest inspectie (voormalig type A) wordt geen zwaar destructief onderzoek uitgevoerd. In de rapportage worden alle visueel direct waarneembare asbesthoudende materialen, toepassingen opgenomen. 

Asbesthoudende toepassingen die alleen met behulp van zwaar destructief onderzoek kunnen worden waargenomen dienen door middel van een destructief onderzoek (voormalig type B) inzichtelijk te worden gemaakt. Voorafgaand aan sloop of renovatie zal dit nodig zijn om tijdens de werkzaamheden niet op “verborgen asbest” te stuiten.  In overleg kan worden afgesproken dat het destructief onderzoek uitgevoerd zal worden tijdens de eerste inventarisatie zodat een aanvullende inventarisatie mogelijk niet nodig is. Op onze “huis pagina” staat aangegeven waar u asbest in het huis kunt tegenkomen.

Asbest

Niet direct waarneembare asbest

Tijdens een visuele asbestinventarisatie worden de visueel direct waarneembare asbesthoudende toepassingen in kaart gebracht. Vaak wordt deze in een bewoonde situatie uitgevoerd, er wordt dan geen zwaar destructief onderzoek uitgevoerd om de integriteit en functionaliteit van een gebouw of object niet aan te tasten.

Echter kunnen er asbesthoudende materialen of toepassingen aanwezig zijn die alleen met zwaar destructief onderzoek inzichtelijk kunnen worden gemaakt (de zogenaamde beperkingen), voorafgaand aan de sloop of renovatie hiervan dient een aanvullende asbestinventarisatie te worden uitgevoerd. Uiteraard kan de inspecteur ook tijdens het eerste onderzoek destructief te werk gaan zodat één onderzoek voldoende is. Dan hoeft u minder kosten en tijd te besteden aan het onderzoek.

Is asbestinventarisatie verplicht?

De huidige Nederlandse wetgeving schrijft voor dat er voorafgaand aan sloop- of renovatiewerkzaamheden in gebouwen van vóór 1994 een volledige asbestinventarisatie ter plekke uitgevoerd moet worden. Deze mogen alleen uitgevoerd worden door een gecertificeerd inventarisatie bureau, zoals Inspectus BV.

Naast de verplichte situaties zijn er ook andere redenen waarbij het gewenst is te weten of er asbest aanwezig is. Dit kan vanwege gezondheidsrisico’s, maar er kunnen ook juridische of financiële redenen zijn. Ook voor deze situaties kunnen wij voor een scherpe prijs een asbestinventarisatie of een asbest analyse uitvoeren.

Inspectus asbest inventarisatie complex

Inspectus inventarisatie bureau

Wij zijn een onafhankelijk adviesbureau gecertificeerd conform Procescertificaat Asbestinventarisatie. Ons kantoor is gevestigd in Veenendaal. Er worden in heel Nederland werkzaamheden door ons uitgevoerd voor diverse opdrachtgevers. Het team bestaat uit ervaren specialisten, die zich volledig richten op de behoeften van opdrachtgevers. Bedrijven, particulieren, projectontwikkelaars en asbestsaneringsbedrijven krijgen deskundigheid aangeboden die gericht is op hun specifieke situatie of project.

Wij gaan voor een langdurige samenwerking. Kwaliteit, service en vertrouwen staan daarom centraal. Ons doel in om onze opdrachtgevers te ontzorgen in het gehele traject. Samen met de opdrachtgever zorgen wij voor kostenbesparingen, efficiëntie en realisatie van planningen. Zo voorkomen we onnodige kosten, vertraging bij projecten en gezondheidsrisico’s voor mens en milieu.

“Wij zetten graag net dat stapje extra voor u!”

 

Op het gebied van asbest kunnen wij u begeleiden en advies geven op de juiste manier.
De dienstverlening kan zijn:

  • Inventarisatie asbest incl. rapportage
  • Advies en begeleiding bij asbestsanering en renovatie/sloopprojecten
  • Contra expertise van de rapporten
  • Uitvoering NEN-2991
  • Opstellen asbest beheersplan
  • Asbest herkenningstraining
  • LAVS training en service

Neem vrijblijvend contact op

Bent u geïnteresseerd in asbest advies of wilt u meer informatie ontvangen? Neem dan gerust contact met ons op, door onderstaand formulier in te vullen.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

In de brochure staat alles nog eens op een rijtje, om rustig terug te lezen en makkelijk te bewaren.

Specialist in asbest, plaagdieren, houtaantasters en kruipruimtes

Direct inzicht in eventuele gevaarlijke situaties

Digitale inventarisatierapportages

Ervaren inspecteurs

Projectbegeleiding en advies op maat

Landelijke dekking

Asbest inventarisatie nodig?

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Menu