Een asbestinventarisatie is noodzakelijk bij verbouwing of sloop van panden die gebouwd zijn voor 1994. Dit moet altijd uitgevoerd worden door een professioneel bedrijf, u mag dit dus niet zelf uitvoeren. Het inventariseren van asbest brengt precies in kaart of er asbest aanwezig is en waar in het pand dit zich bevindt. Het is bovendien heel verstandig om dit te laten doen voordat u een (oud) huis koopt. U kunt beter van tevoren zeker zijn dat er geen asbest in uw nieuwe woning zit. Aangetroffen asbest moet gesaneerd worden en dit brengt kosten met zich mee. Daar wilt u niet na de koop nog mee geconfronteerd worden.

Wat is asbestinventarisatie?

Asbestinventarisatie houdt in dat alle asbesthoudende materialen en toepassingen in een gebouw of een object (of een gedeelte hiervan) in kaart worden gebracht. Vooraf wordt de nodige deskresearch uitgevoerd. Zoals het bestuderen van bouwtekeningen, oude rapportages en het eventueel interviewen van gebruikers of beheerders. Het asbest wordt vervolgens door een Deskundige Inventariseerder Asbest (DIA) opgespoord en bemonsterd. Vervolgens wordt het door een onafhankelijk laboratorium geanalyseerd. De bevindingen worden tot slot verwerkt in een duidelijk asbestinventarisatierapport.

Belangrijk onderdeel van deze rapportage is de classificatie volgens de zogenaamde SMA-rt database. Hiermee wordt de hoogte bepaald van het risico voor het asbestverwijderingsbedrijf. En de geldende veiligheidsvoorschriften voor het saneren. Asbest is in sommige gevallen direct waarneembaar. Echter, het is ook mogelijk dat er asbest aanwezig is zonder dat het direct te zien is. 

Asbestinventarisatie

Verschillende typen inventarisaties

Er zijn 3 verschillende manieren om asbest te inventariseren. Dit zijn:

 • Quickscan
 • Visueel onderzoek
 • Destructief onderzoek

Quickscan

Er wordt onderzoek uitgevoerd met als doel het uitzoeken of er überhaupt asbest aanwezig is in het gebouw. De oude term voor deze inventarisatie is een type-0 onderzoek. Het is een indicatief onderzoek dat snel uitvoerbaar is en waarvan het rapport snel leverbaar is. Dit onderzoek kan worden uitgevoerd zonder dat er dingen in het gebouw moeten worden afgebroken, het is in basis een visueel onderzoek. Wanneer gewenst worden er monsters genomen en in het laboratorium geanalyseerd op mogelijke asbestvezels.  Dit type onderzoek is handig wanneer er bijvoorbeeld een gebouw wordt verkocht en er snel moet worden achterhaald of er (vermoedelijk) asbest in aanwezig is of niet.

Visuele inventarisatie

Tijdens een visuele inventarisatie worden alle direct waarneembare asbestverdachte materialen in kaart gebracht. Er worden monsters genomen van de asbestverdachte materialen, deze worden in het laboratorium geanalyseerd. Dit is de enige manier om erachter te komen of het materiaal ook daadwerkelijk asbest bevat. Hierbij is er een kans dat er kleine beschadigingen aan het materiaal ontstaan. Dit betreft het voormalig type-A onderzoek.

Destructieve inventarisatie

Dit onderzoek is een stuk grondiger dan de hierboven genoemde onderzoeken.  Wanneer een woning of bedrijfspand gerenoveerd en/of gesloopt moet gaan worden, is een destructief onderzoek nodig om uit te sluiten dat er tijdens de sloop geen asbesthoudende toepassingen worden aangetroffen. Door openingen in wanden, plafonds, dakconstructies en dergelijke te creëren wordt het hele bouwwerk grondig onderzocht. Wanneer gewenst kan dit worden gerepareerd. Dit betreft het voormalig type-B onderzoek.

 

Asbest inventariseren

Is asbestinventarisatie verplicht?

Volgens de huidige Nederlandse wetgeving is asbestinventarisatie verplicht voorafgaand aan sloop of renovatiewerkzaamheden in gebouwen van vóór 1994. Deze mogen alleen uitgevoerd worden door een gecertificeerd inventarisatie bureau. Naast de verplichte situaties zijn er ook andere redenen waarbij het gewenst is te weten of er asbest aanwezig is. Dit kan vanwege gezondheidsrisico’s, maar er kunnen ook juridische of financiële redenen zijn. Ook voor deze situaties kunnen wij voor een scherpe prijs een asbestinventarisatie of een asbest analyse uitvoeren.

Asbestinventarisatie in Veenendaal

De gezondheidsrisico’s van asbest

Asbest bestaat uit kleine vezels die met het blote oog niet direct zichtbaar zijn. Wanneer deze losse asbestvezels worden ingeademd kan na verloop van tijd kanker ontstaan in de longen of buikvlies. Het is bij asbest zo dat het alleen schadelijk is wanneer je de vezels van de asbest inademt. Hoe meer je er van inademt gedurende je leven, hoe groter de kans is op het krijgen van kanker.

Asbestinventarisatie door Inspectus

Wij zijn een onafhankelijk adviesbureau gecertificeerd conform Procescertificaat Asbestinventarisatie. Ons kantoor is gevestigd in Veenendaal. Er worden in heel Nederland werkzaamheden door ons uitgevoerd voor diverse opdrachtgevers. Het team bestaat uit ervaren specialisten, die zich volledig richten op de behoeften van opdrachtgevers. Bedrijven, particulieren, projectontwikkelaars en asbestsaneringsbedrijven krijgen deskundigheid aangeboden die gericht is op hun specifieke situatie of project. Wij gaan voor een langdurige samenwerking. Kwaliteit, service en vertrouwen staan daarom centraal. Ons doel in om onze opdrachtgevers te ontzorgen in het gehele traject. Samen met de opdrachtgever zorgen wij voor kostenbesparingen, efficiëntie en realisatie van planningen. Zo voorkomen we onnodige kosten, vertraging bij projecten en gezondheidsrisico’s voor mens en milieu.

Op het gebied van asbest kunnen wij u begeleiden en advies geven op de juiste manier. De dienstverlening kan zijn:

  • Asbestinventarisatie incl. rapportage
  • Advies en begeleiding bij asbestsanering en renovatie/sloopprojecten
  • Contra expertise van de rapporten
  • Uitvoering NEN-2991
  • Opstellen asbest beheersplan
  • Asbest herkenningtraining
  • LAVS training en service

Neem vrijblijvend contact op

Bent u geïnteresseerd in asbest advies of wilt u meer informatie ontvangen? Neem dan gerust contact met ons op, door onderstaand formulier in te vullen.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

In de brochure staat alles nog eens op een rijtje, om rustig terug te lezen en makkelijk te bewaren.

Specialist in asbest, plaagdieren, houtaantasters en kruipruimtes

Direct inzicht in eventuele gevaarlijke situaties

Digitale inventarisatierapportages

Ervaren inspecteurs

Projectbegeleiding en advies op maat

Landelijke dekking

Asbest inventarisatie nodig?

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Menu