Inventarisatie loden leidingen

Loden leidingen mogen in Nederland niet meer worden toegepast sinds 1960. Deze waterleidingen brengen namelijk gezondheidsrisico’s met zich mee. Kleine looddeeltjes laten los en deze komen in het drinkwater terecht. Te veel lood in het drinkwater kan schadelijk zijn, vooral voor baby’s, kleine kinderen en zwangere vrouwen. Wilt u uitsluitsel over de aanwezigheid van loden leidingen en wilt u meteen een watermonster laten onderzoeken? Onze inspecteurs helpen u graag.

De lood inventarisatie

Onze inspecteur controleert op locatie of er loden leidingen in het pand aanwezig zijn. Wanneer nodig en toegestaan voeren we destructief onderzoek uit om het leiding tracé goed in kaart te kunnen brengen. Indien gewenst wordt ook een watermonster genomen, daarmee kan de hoeveelheid lood in het water worden bepaald. Het watermonsters wordt geanalyseerd door een daarvoor geaccrediteerd laboratorium.

Advies

Na het onderzoek ontvang u een heldere rapportage met onze bevindingen. Wanneer er loden leidingwerk is aangetroffen wordt geadviseerd om dit te vervangen. Drinkwaterbedrijven zijn verantwoordelijk voor de loden leidingen tot aan de voordeur en hebben de sanering van hun leidingen bijna voltooid. Maar achter de voordeur zijn huiseigenaren verantwoordelijk voor de leidingen. Het besluit om loden leidingen te vervangen ligt bij de eigenaar van het pand. Indien gewenst kunnen we u verder helpen door een kostenraming te maken van het vervangen van de leidingen.

Combinatie inventarisatie

De inventarisatie van loden leidingen kan worden gecombineerd met een ander onderzoek. We kunnen bijvoorbeeld meteen de asbesthoudende materialen of staat van de kruipruimte voor u in kaart brengen. Inspectus is specialist op diverse onderwerpen die u terug vind op de site. Vraag gerust naar alle mogelijkheden, we helpen u graag.

Een loden waterleiding heeft verschillende kenmerken:

  • Loden leidingen zijn meestal dof en grijs van kleur. Maar als u er met schuurpapier overheen gaat, zal de leiding zilver worden. Leidingen van koper zijn vaak roodbruin of groen. Ze worden geel of rood als u er met schuurpapier overheen gaat.
  • Een loden leiding maakt een dof geluid als u er tegenaan tikt. Bijvoorbeeld met een lepel.
  • Lood is niet magnetisch. Als je een magneet tegen de buis kunt plakken, bevat deze ijzer.
  • Een loden waterleiding heeft geen koppelstukken, maar aan ‘kruispunten’ zijn de buizen wel dikker.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Specialist in asbest, plaagdieren, houtaantasters en kruipruimtes

Direct inzicht in eventuele gevaarlijke situaties

Digitale inventarisatierapportages

Ervaren inspecteurs

Projectbegeleiding en advies op maat

Landelijke dekking

Asbest inventarisatie nodig?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Menu