Met de term betonrot wordt bepaalde schade aan gewapend beton bedoeld. Het wordt veroorzaakt door het roesten van de bewapening die in het beton aanwezig is. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan door het beschadigd raken van het beton waardoor de bewapening bloot komt te liggen of doordat de bewapening te dicht onder de betonoppervlakte is aangebracht. Roesten is een expansief proces, wat inhoudt dat de roest uitzet. Hierdoor wordt het beton weggedrukt en brokkelt het af. Het is dus belangrijk dat je er zo snel mogelijk bij bent wanneer betonrot ontstaat. Betonrot komt onder andere voor in kruipruimtes. Met onze kruipruimte inspectie kom je er precies achter waar het betonrot zit.

Ook aan beton komt een eind

Vroeger dacht men dat beton een eeuwig leven had, dit is echter niet het geval. In ouder wordend beton ontstaan vaak scheurtjes. Hier kan vocht door naar binnenkomen. Dit is een proces dat men veel ziet in oudere woningen en flatgebouwen. Door dit vocht gaat de bewapening roesten en uitzetten, waardoor er meer beton afbrokkelt. Een onomkeerbaar proces dat steeds groter wordende schade met zich meebrengt. Het is belangrijk dat betonrot daarom zo snel mogelijk wordt herkent.

Betonrot herkennen

Het herkennen van betonrot is relatief eenvoudig. Het afbrokkelen van het beton en het zien van roestige plekjes op het beton, zijn tekenen van de aanwezigheid van betonrot. Bij balkons is het belangrijk om de aanhechting van het balkon goed te inspecteren. Als hier lichtbruine vlekken te zien zijn of kleine (haar)scheurtjes is het erg belangrijk dit verder te laten onderzoeken.

Betonrot kan overal in het huis voorkomen. De meeste risico op betonrot zit op de volgende plaatsen: 

  • kruipruimtes
  • balkons
  • fundering
  • muur en plafond

Problemen bij betonrot

Betonrot is een proces dat niet vanzelf stopt. Als er niets wordt gedaan aan het betonrot zal de schade steeds groter worden.

Het proces van betonrot is zeer nadelig voor de hechting van het beton aan de bewapening. Deze bewapening wordt meestal gebruikt voor het opvangen van trekkrachten. Het roesten is dus een erg negatief effect op de sterkte van het beton. Dit zorg voor gevaarlijke gevolgen voor de stevigheid van de gehele constructie.

Een betonrot onderzoek biedt zekerheid

Om de veiligheid van constructies te garanderen moet betonrot zo snel mogelijk ontdekt worden en eventueel worden gerepareerd. Vermoed u betonrot bij uw huis, laat dit dan zo snel mogelijk onderzoeken. Betonrot komt ook vaak voor in kruipruimtes. Tijdens onze kruipruimte inspecties onderzoeken wij dan ook altijd op de aanwezigheid van betonrot. Wilt u uw kruipruimte laten inspecteren op betonrot, neem dan gerust contact met ons op. Dit biedt zekerheid en de mogelijkheid om het zo snel mogelijk te repareren.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Specialist in asbest, plaagdieren, houtaantasters en kruipruimtes

Direct inzicht in eventuele gevaarlijke situaties

Digitale inventarisatierapportages

Ervaren inspecteurs

Projectbegeleiding en advies op maat

Landelijke dekking

Asbest inventarisatie nodig?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Menu