Wat voor informatie zoekt u?

Waar kan asbest in zitten?

Asbest zit niet meer in nieuwe producten, omdat het middel in Nederland verboden is sinds 1994. Het kan wel zo zijn dat asbest voor komt in oudere gebouwen en/of producten. Denk aan daken, vloerbedekking of een schoorsteenpijp.  Iedereen kent de asbesthoudende golfplaten, maar men is er vaak niet van op de hoogte dat asbest in ruim 3000 producten is verwerkt.  Asbest is met name in de periode vanaf 1945 tot in de jaren tachtig gebruikt in gebouwen, woningen en installaties, vanwege nuttige eigenschappen: het is sterk, slijtvast, isolerend, brandwerend en bovendien goedkoop.  Meer weten over asbest?

Hoe kan ik asbest herkennen?

Asbest heeft een vezelachtige structuur. Lees op de pagina asbest herkennen meer over het herkennen van asbest.

Hoe weet ik zeker dat het asbest is?

Het herkennen van asbestverdacht materiaal is werk voor specialisten.  Het materiaal wordt door een onafhankelijk laboratorium geanalyseerd, daaruit blijkt of iets asbest bevat of niet. Wanneer u asbest wilt inventariseren, kunt u contact met ons opnemen.

Moet het asbest worden verwijderd?

Of asbest verwijderd moet worden, is afhankelijk van de locatie van het asbest en of het materiaal is beschadigd. Inspectus kan voor u een asbestinventarisatie uitvoeren, waarna we advies geven of het asbest moet worden verwijderd of niet.

Gaat het om asbesthoudend materiaal, zoals een buis of vensterbank? Zitten de asbestvezels er nog stevig in vast? En is het materiaal nog onbeschadigd? Dan kan het veilig zijn om het te laten zitten. Als uw asbestmateriaal wél beschadigd is, is de situatie misschien niet meer veilig. De asbestinspecteur geeft u daar advies over en verwerkt alle gegevens en adviezen in een heldere asbestrapportage.

De verplichting vanuit de overheid om asbestdaken te verwijderen is er niet meer. Er zit een gezondheidsrisico aan asbestdaken, omdat ze door weer en wind beschadigd kunnen raken. Ze slijten dus vanzelf. En als u vrijgekomen asbestvezels inademt, is dat gevaarlijk voor de volksgezondheid. Daarom is het verstandig om een asbestdak te verwijderen.

Is het asbest nog niet in kaart gebracht? Laat Inspectus dan uw asbestinventarisatie uitvoeren.

Wie kan het asbest verwijderen?

Er zijn werkzaamheden aan asbesthoudende materialen die een particulier onder bepaalde voorwaarden zelf mag uitvoeren.

Deze werkzaamheden zijn:

  • Het (in zijn geheel) verwijderen van geschroefde, hechtgebonden asbesthoudende asbestplaten met een maximum van 35mper kadastraal perceel;
  • Het verwijderen van asbesthoudende vloertegels en/of niet-gelijmde asbesthoudende vloerbedekking met een maximum van 35mper kadastraal perceel.

Als u ervoor kiest om het asbest zelf te saneren, zult u duidelijke instructies van de gemeente krijgen over hoe het verwijderen het beste gedaan kan worden. Deze instructies hebben niet alleen betrekking op het verwijderen, maar ook op het verpakken en het afvoeren van het asbest naar een stortplaats. U hebt geen asbestinventarisatie nodig als u het asbest zelf verwijderd. Als u de werkzaamheden door derden laat uitvoeren dan is een asbestinventariatierapport wel verplicht.

Wanneer wij uw asbestinventarisatie hebben uitgevoerd, geven wij een advies over wie de asbestsanering kan uitvoeren.

Kan ik subsidie krijgen voor het verwijderen van asbest?

De landelijke subsidieregeling voor het verwijderen van asbestdaken is per 15 december 2018 gesloten. Mogelijk kunt u bij uw gemeente of provincie een subsidie aanvragen.

Bespaartips

Bent u de eigenaar van het asbestmateriaal? Dan bent u er verantwoordelijk voor. Enkele tips:

  • Vraag offertes  opbij meerdere gecertificeerde asbestverwijderaars en vergelijk deze voor u kiest. Wij kunnen u hierbij van dienst zijn.
  • Soms is het voordelig om een sanering samen met de buren te doen (zeker als asbesthoudende dakbedekking overloopt naar de buren).
  • Vervangt u uw asbestdak? verhoog uw energielabel en kies voor  dakisolatie en/of zonnepanelen.
Specialist in asbest, plaagdieren, houtaantasters en kruipruimtes

Direct inzicht in eventuele gevaarlijke situaties

Digitale inventarisatierapportages

Ervaren inspecteurs

Projectbegeleiding en advies op maat

Landelijke dekking

Asbest inventarisatie nodig?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Menu