Grenswaarde asbest amfibolen verlaagd

16 november 2016

Met ingang van 1 januari 2017 wordt het Arbobesluit gewijzigd, dit arbobesluit betreft de verlaging van de grenswaarde asbest amfibolen.

Waarom is de grenswaarde asbest verlaagd?

De grenswaarde asbest is verlaagd, omdat dit een betere bescherming biedt van de gezondheid van mensen die in hun werk te maken hebben met blootstelling aan asbest amfibolen. Blootstelling aan asbest amfibolen gebeurt bijvoorbeeld bij asbestsanering. De grenswaarde asbest is verlaagd, omdat bleek dat de gezondheidsrisico’s van asbest ernstiger waren dan verwacht.

De grenswaarde asbest amfibolen is op dit moment 10.000 vezels per m3. Dit wordt verlaagd naar 2.000 vezels per m3. Deze verlaging is geadviseerd door de SER. Over vijf jaar zal hier opnieuw naar worden gekeken, omdat het doel is de grenswaarde te verlagen naar 300 vezels per m3. Dit wordt op dit moment nog niet haalbaar geacht door de SER.

Het verschil tussen asbest amfibolen en asbest chrysotiel

De grenswaarde voor asbest chrysotiel was in 2014 al aangepast. In het Arbobesluit is destijds verschil gemaakt tussen de typen asbest amfibolen en chrysotiel. Destijds was het nog niet haalbaar om de grenswaarde asbest amfibolen ook te verlagen. Aangezien dit nu wel haalbaar, wordt het Arbobesluit nogmaals aangepast.

Wat betekent de grenswaarde asbest verlaging in de praktijk?

De verlaging van de grenswaarde houdt in dat er extra eisen worden gesteld aan de bescherming en veiligheid. Dit komt doordat er bij verwijdering van asbest, vaker dan voorheen een blootstelling boven de grenswaarde wordt verwacht. Dit betekent dat werkwijzen volledig aangepast moeten worden. Er worden verdergaande beschermingsmaatregelen worden genomen. Een gevolg voor opdrachtgevers kan zijn dat zij meer moeten betalen voor deze werkzaamheden.

Zoals al eerder vermeld is het streven van de SER om de grenswaarde van asbest amfibolen binnen vijf jaar opnieuw te verlagen. Het doel is dat de grenswaarde wordt verlaagd naar 300 vezels per m3 zo gauw dit mogelijk is.

 

Specialist in asbest, plaagdieren, houtaantasters en kruipruimtes

Direct inzicht in eventuele gevaarlijke situaties

Digitale inventarisatierapportages

Ervaren inspecteurs

Projectbegeleiding en advies op maat

Landelijke dekking

Asbest inventarisatie nodig?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Menu