De oplossing voor asbest, houtaantasters en plaagdieren in de woonsector

Wilt u weten of uw huis asbest bevat? Of heeft u sporen gevonden van houtaantasters of plaagdieren? Inspectus is de specialist in asbest, houtaantasters, plaagdieren en kruipruimtes. Daarnaast kunnen we ook een lood inventarisatie uitvoeren. Dit houdt in dat we onderzoeken of er nog loden leidingen in huis zitten, en we onderzoeken het water op looddeeltjes. Lood is schadelijk voor de gezondheid en loden leidingen worden niet meer toegestaan sinds 1960. Toch komt het nog voor dat deze leidingen of delen hiervan te vinden zijn in oude woningen. 

Asbest in huis?

Er zijn verschillende redenen om een asbestinventarisatie uit te laten voeren in uw woning om er achter te komen of u asbest in huis heeft. Een gemeente kan u verplichten om een asbestinventarisatie uit te laten voeren indien uw woning van voor 1994 is en u van plan bent om te gaan verbouwen en/of te renoveren. Ook kan de aan- of verkoop van een woning aanleiding zijn om een asbestonderzoek uit te laten voeren.

De aanwezigheid van asbest in huis hoeft geen probleem te zijn. Wanneer u de woning voortijdig laat onderzoeken op de aanwezigheid van asbest dan voorkomt u onaangename verrassingen of zelfs gevaarlijke situaties.

Er zijn veel asbesthoudende toepassingen in woningen, dus laat u niet verrassen tijdens een renovatie of na de aankoop van een huis. Op de afbeelding hieronder ziet u op welke plekken vaak asbest in huis gevonden wordt. 

Asbest verwijderen particulier

Wanneer blijkt dat er asbest in huis aanwezig is hoeft dit niet altijd verwijderd te worden. Als het asbest in materiaal verwerkt zit en er niets mee gebeurt, is verwijdering niet altijd nodig. Kunnen de asbestvezels snel vrij komen, dan zal het advies zijn om het asbest in huis te laten verwijderen. Uiteraard kan er worden besloten om het asbest te laten verwijderen ondanks dat dit niet direct nodig is. Asbesthoudende toepassingen zoals golfplaten en dakleien die toegepast zijn als dak beplating moeten voor 2024 verwijderd zijn.

Onze asbestdeskundige zal door middel van een asbestinventarisatierapport een duidelijk advies geven betreft het aanwezige asbest. Ook kunnen wij u ondersteunen bij de vervolgstappen die gemaakt dienen te worden wanneer u asbest in huis heeft. 

Asbest verwijderen: zelf doen of laten doen?

Wilt u asbest in huis of schuur verwijderen, dan is er toestemming nodig van de gemeente. Hiervoor kunt u een melding doen via het Omgevingsloket.

Bepaalde asbesthoudende materialen met een oppervlakte tot 35 vierkante meter mag u zelf verwijderen. Bijvoorbeeld asbestplaten die zijn vastgeschroefd (golfplaten op een schuurtje) en vloerzeil dat niet is vastgelijmd. Is het meer dan 35 m2, dan moet u een deskundig asbest saneringsbedrijf inschakelen. Voor advies op dit gebied kunt u contact opnemen met ons.

Kruipruimte inventarisatie voor woningbouw

Bent u benieuwd naar de staat van uw begane grondvloer of heeft u het gevoel dat de vloer op sommige punten door lijkt te veren? Dan kan het zijn dat uw probleem groter is dan u in eerste instantie zou denken. Een kruipruimte inventarisatie zou dan op zijn plaats zijn.

Veel mensen zijn zich niet bewust over de verschillende problemen die zich in hun kruipruimtes kunnen afspelen. De kruipruimte is nou eenmaal ook niet echt een plek waar men regelmatig de status onder de begane grondvloer controleert. Vaak is er in de kruipruimte een klimaat aanwezig waarbij allerlei soorten houtaantastende insecten en schimmels zich prima kunnen ontwikkelen. Daarnaast zijn er ook vaak plaagdieren in de kruipruimte terug te vinden. Bent u benieuwd geworden naar de huidige staat van uw begane grondvloer? Bij Inspectus nemen we u graag mee in ‘de wondere wereld van de kruipruimte’.

Jarenlange ervaring

Inspectus beschikt over een team van  inspecteurs met jarenlange ervaring die het als een uitdaging zien om de aanwezige problematiek van de kruipruimte volledig in kaart te brengen. Vervolgens geven zij u het juiste advies om ermee aan de slag te gaan. Het kan zo zijn dat er geen kruipluik bij u aanwezig is. Ook in dit geval beschikt onze inspecteur over de benodigde materialen om een kruipluik te realiseren. Wanneer uw kruipruimte aan de vochtige kant is pakt onze inspecteur gewoon een waterwerend overal tevoorschijn waarmee hij zijn werk met gemak kan vervolgen. Wanneer er echter een laag water in de kruipruimte staat is het voor onze inspecteurs niet veilig om de kruipruimte te betreden. Ter voorbereiding kunnen wij een pomp plaatsen om de kruipruimte leeg te pompen. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Neem vrijblijvend contact op

Bent u geïnteresseerd in asbestinventarisatie of kruipruimte inspectie? Of wilt u meer informatie ontvangen over? Neem dan gerust contact met ons op, door onderstaand formulier in te vullen. 

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Specialist in asbest, plaagdieren, houtaantasters en kruipruimtes

Direct inzicht in eventuele gevaarlijke situaties

Digitale inventarisatierapportages

Ervaren inspecteurs

Projectbegeleiding en advies op maat

Landelijke dekking

Asbest inventarisatie nodig?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Menu