De Boktor leeft van hout

Een boktor is een kever waarvan de larven in en van hout leven. De larven kunnen kilo’s hout in huizen, bedrijfspanden of meubels wegvreten waardoor er gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. De huisboktor (Hylotrupes Bajulus) is één van de meest schadelijke kevers ter wereld en is een drooghoutboorder.

De levenscyclus van de boktor

De huisboktor geeft de voorkeur aan de zachtere houtsoorten zoals vuren en grenen. De volwassen vrouwtjes boktor legt hierop haar eitjes in de paar weken dat de tor leeft. De larven komen na een aantal weken uit en beginnen direct met het eten van dit hout. De larven creëren een gangenstelsel door het hout heen. Daardoor verzwakt het hout. Ze blijven zich voeden met het hout totdat de larve volgroeid is en gaat verpoppen, hier kunnen enkele jaren overheen gaan, soms wel 10 jaar. In sommige gevallen kan men de larven van de boktor horen, wanneer men goed luistert is een zacht, constant knagend geluid hoorbaar.

Na de verpopping knaagt de volwassen boktor zich een weg naar buiten. De uitvliegopeningen die hiermee ontstaan zijn ovaal van vorm en zichtbaar voor het oog. Hierna begint de hele cyclus opnieuw.

 

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Specialist in asbest, plaagdieren, houtaantasters en kruipruimtes

Direct inzicht in eventuele gevaarlijke situaties

Digitale inventarisatierapportages

Ervaren inspecteurs

Projectbegeleiding en advies op maat

Landelijke dekking

Asbest inventarisatie nodig?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Menu