Jaren geleden werd al aangegeven dat we een opmars konden verwachten van plaagdieren als ratten, muizen en bedwantsen. We produceren veel afval en zorgen niet overal voor een schone omgeving. Daarbij hebben we momenteel te maken met afwisseling van veel regen en warme dagen. Ongediertebestrijders hebben te maken met andere regelgeving waardoor bepaalde methodes niet meer gebruikt mogen worden. Dit alles zorgt voor meer plaagdieren zoals ratten, ze worden resistenter en slimmer en duiken overal op. Een landelijk probleem.
Ratten zijn schuwe dieren en ze zijn voornamelijk in de nacht actief. Soms kom je ze ook overdag tegen. Ze houden van vochtige plekken, riolen zijn de perfecte omgeving. Vanuit dit ondergrondse netwerk trekken ze eropuit. Naar woningen en restaurants, op stortplaatsen, maar ook in schuren, velden en langs sloten.
Hoeveel ratten er precies Nederland zijn, is niet bekend en lastig vast te stellen. Wel is voor iedereen duidelijk dat ze een steeds groter probleem vormen, met name in de Randstad waar meer afval op straat te vinden is. Ratten kunnen zich snel voortplanten, zijn ziekte verspreiders en veroorzaken schade en overlast.
Het RIVM heeft een rattenmonitor in beheer. De Rattenmonitor registreert meldingen van rattenoverlast in Nederland van professioneel plaagdierbeheersers. Deze kunnen werkzaam zijn bij zowel de gemeente als bij commerciële bedrijven. Alle meldingen worden anoniem op wijkniveau in kaart gebracht. Hiermee wordt naar verspreiding en veranderingen van rattenpopulaties gekeken. De verzamelde gegevens kunnen worden gebruikt door gemeentes, plaagdierbeheersbedrijven en onderzoeksinstituten. (https://www.rivm.nl/rattenmonitor)
Veelal wordt actie ondernomen in het kader van bestrijding, echter zullen er meer preventieve maatregelen genomen moeten worden. Proactieve weringsmaatregelen zijn altijd beter dan het moeten bestrijden van ratten. Het aanbrengen van de juiste wering kan het risico op een rattenplaag verminderen. Ratten en muizen zoeken constant naar voedsel, water en beschutting. Het wegnemen van de toegang hiertoe is dus van belang.
Inspectus kan een Plaagdier Risico Inventarisatie voor u uitvoeren. De PRI geldt als nulmeting en vervolgmeting waarin alle risico’s en risicogebieden met betrekking tot de aanwezigheid van plaagdieren in kaart worden gebracht. Tevens geeft de PRI aanbevelingen en adviezen om plaagdieren te voorkomen.
Voor ratten is het goed vertoeven onder het huis. Een plaats waar ze ongestoord hun gang kunnen gaan en vandaar vinden ze eenvoudig toegang naar andere ruimtes, zoals de kelder en keuken waar voedsel ligt opgeslagen. Ze komen via een kapot riool in de kruipruimte of via de buurwoning, ventilatieroosters of openingen in de buitenmuur.
Middels een kruipruimte inventarisatie brengt Inspectus in kaart wat de oorzaak van de rattenactiviteit is. Daarna wordt een praktisch advies gegeven om het probleem op te lossen.
Heeft u vragen en/of opmerkingen met betrekking tot mogelijke inventarisaties door Inspectus? Neem gerust contact met ons op, wij helpen u graag verder.
|
Direct inzicht in eventuele gevaarlijke situaties |
|
Digitale inventarisatierapportages |
|
Ervaren inspecteurs |
|
Projectbegeleiding en advies op maat |
|
Landelijke dekking |