Stappenplan bij het vinden van asbest

16 augustus 2019

Vanwege de bijzondere eigenschappen en de lage prijs van asbest, is het in veel producten verwerkt. Met name tussen 1945 en 1980 is asbest veel toegepast in bouwwerken. 

Het inademen van losse asbestvezels kan serieuze klachten opleveren. Zo kan het inademen van asbest resulteren in diverse soorten kanker. Het is dus zaak om ervoor te zorgen dat de asbest verdwijnt, maar hoe zorgt u daarvoor? En hoe kun je asbest herkennen

1. Stel vast of er sprake is van asbest

Voordat de asbest kan worden verwijderd moet u natuurlijk eerst zeker weten of er asbesthoudende toepassingen aanwezig zijn. Veel mensen denken vaak onterecht dat er geen asbest in een gebouw aanwezig is. Het is inmiddels een verboden grondstof. Echter, dit was niet altijd het geval. Daarom is asbest nog te vinden in oude producten of gebouwen. Denk hierbij aan diverse apparaten, schoorsteenpijpen, beplating, kitten of vloerbedekkingen. 

Asbest bestaat uit zeer kleine vezels deze zijn verwerkt in andere materialen zoals cement. De vezels zijn vaak zichtbaar op breukvlakken. De kleur is vaak lichtgrijs tot wit.

Asbest

Met het blote oog kun je niet met zekerheid vast stellen of het daadwerkelijk asbest is. Het is daarom verstandig om ons in te schakelen. Wij inventariseren en onderzoeken voor u of het werkelijk asbest is en beschrijven dat in een rapportage. 

2. Kom erachter of het moet worden verwijderd

We weten nu dat asbest gevaarlijk is voor de gezondheid van de mens. U zou dus denken dat het altijd moet worden verwijderd. Dit is echter niet het geval. Asbest wat zich bijvoorbeeld in een vensterbank of een pijp bevindt, kan nog stevig vastzitten. Indien het materiaal nog niet beschadigd is en geen risico oplevert kunt u ervoor kiezen om het te laten zitten. In onze rapportage geven wij aan wat er met het aangetroffen asbest dient te gebeuren.

3. Laat de asbest verwijderen

Wanneer u de eigenaar bent van het asbesthoudende materiaal bent u daar verantwoordelijk voor. Na een asbestinventarisatie ontvangt u een inventarisatierapport. In dit rapport wordt aangegeven of de situatie veilig is of niet. Indien de situatie onveilig is moet er op korte termijn actie worden ondernomen. In sommige gevallen mag u de asbest zelf verwijderen. Wanneer het te gevaarlijk is om zelf de asbest te verwijderen kunt u daar een specialist voor inhuren. Zij zorgen ervoor dat uw ruimte weer asbestvrij wordt. Asbest is nou eenmaal erg schadelijk voor de gezondheid van de mens. Het is daarom verstandiger om het door een bedrijf te laten verwijderen dat hiervoor is gekwalificeerd. Het kost u iets meer maar u betaald in ieder geval met geld en niet met uw gezondheid.  

4. Voorkom risico’s in de toekomst

Wanneer er is gekozen om het asbest te laten zitten is het belangrijk dat dit niet beschadigd of bewerkt wordt. Dit om te voorkomen dat er asbeststof vrijkomt dat gezondheidsrisico’s veroorzaakt. Ga daarom goed na op welke plekken het asbest nog zit en stel een beheersplan op. Creëer als het ware een handleiding voor het gebouw. Dit is niet alleen voor uzelf van belang maar ook voor medewerkers, installateurs en andere personen die in het gebouw komen.

Wilt u uw asbest laten onderzoeken en inventariseren? Of een beheersplan opstellen om te zorgen voor een veilige situatie? Neem dan gerust contact met ons op en wij zorgen ervoor dat u helder heeft hoeveel asbest er aanwezig is en waar. Wij staan voor u klaar.

Specialist in asbest, plaagdieren, houtaantasters en kruipruimtes

Direct inzicht in eventuele gevaarlijke situaties

Digitale inventarisatierapportages

Ervaren inspecteurs

Projectbegeleiding en advies op maat

Landelijke dekking

Asbest inventarisatie nodig?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Menu