Asbest is een verzamelnaam van een 6-tal in de natuur gevormde mineralen. Deze mineralen bestaan uit microscopisch kleine vezels, welke niet met het blote oog te zien zijn. Deze asbestvezels zijn verwerkt in allerlei andere materialen. Asbestvezels zijn daardoor niet of nauwelijks te zien, echter materiaal waarin asbestvezels verwerkt zijn kunt u wel herkennen. Als asbestdeskundigen spreken wij dan over asbestverdacht materiaal.
Zodra wij asbestverdacht materiaal aantreffen tijdens een asbestinventarisatie nemen wij een materiaalmonster. Uitsluitend na laboratorium onderzoek kan worden vastgesteld of het gaat om een asbesthoudend- of asbestvrij materiaal. Uit de asbestanalyse door het laboratorium blijkt wat voor soort asbest het betreft, de massa en de binding (hechtgebonden of niet hechtgebonden).
Het woord asbest is afgeleid van het Griekse woord “asbestos”, wat “onverwoestbaar” betekent. Vanwege de bijzondere eigenschappen en de lage prijs is het in veel producten verwerkt. Het is gemakkelijk te verkrijgen, breed toepasbaar en op veel plekken ter wereld te vinden. Met name tussen 1945 en 1980 is asbest in veel producten verwerkt en toegepast. Enkele eigenschappen zijn:
Ieder asbestverdacht materiaal is te herleiden naar één of meerdere van bovenstaande eigenschappen. Een aantal voorbeelden:
De verschillende producten waarin asbest is verwerkt worden onderverdeeld in hechtgebonden en niet-hechtgebonden producten. Bij hechtgebonden zijn de asbestvezels sterk verankerd in het bindmiddel, dit zijn de harde materialen. Een asbestvezel in een niet-hechtgebonden materiaal zal eenvoudiger vrijkomen dan bij een hechtgebonden materiaal, dit zijn de zachte materialen. Zacht asbesthoudend materiaal heeft vaak een vezelachtige structuur.
Asbestverdacht materiaal heeft soms ook een kenmerkend oppervlak. Je ziet of voelt een wafel- of honingraatstructuur op één van de zijden. Om tijdens de productie van het materiaal, de platen beter te begeleiden over een lopende band, werden deze voorzien van een dergelijke structuur. Soms is de structuur moeilijk te zien, het strijklicht van een zaklamp biedt dan de uitkomst.
Hechtgebonden asbestverdacht materiaal kan je ook horen, tik je met een schroevendraaier tegen het materiaal dan hoor je een kenmerkend geluid vergelijkbaar met het tikken op een schoolbord.
Juist doordat asbestvezels in heel veel producten zijn verwerkt is het lastig om alle toepassingen te herkennen. Het is mogelijk om een praktijk gerichte training asbest herkennen te volgen bij Inspectus of op eigen locatie. Op die manier krijgen de deelnemers handvaten om hier goed mee om te gaan.
Bij twijfel is het van belang dat het materiaal niet wordt bewerkt zodat er geen gezondheidsrisico’s ontstaan, schakel een deskundige in. Onze ervaren asbestinspecteurs zijn gecertificeerd voor het nemen van een monster dat uitsluitsel geeft.
|
Direct inzicht in eventuele gevaarlijke situaties |
|
Digitale inventarisatierapportages |
|
Ervaren inspecteurs |
|
Projectbegeleiding en advies op maat |
|
Landelijke dekking |