Asbestsanering vensterbanken weer risicoklasse 1

10 augustus 2020

Het saneren van asbest uit vensterbanken komt met een relatief laag risico. Er is daarom een verzoek ingediend om deze werkzaamheden voortaan weer onder risicoklasse 1 te laten vallen. De relevante beoordelingscommissie heeft het verzoek beoordeeld en goedgekeurd. Dit kan grote besparingen opleveren in saneringskosten.

Het verzamelen van genoeg data

Het saneren van asbest in vensterbanken stond oorspronkelijk al in risicoklasse 1, maar werd aangepast naar risicoklasse 2 in 2014. Dit kwam door de verlaging van de grenswaarde voor asbest. Er werd destijds al aangegeven dat dit vooral uit voorzorg was, omdat accurate data ontbrak. TNO gaf toen aan dat de risicoklasse mogelijk weer naar 1 zou kunnen als er meer data beschikbaar komt.

Steeds meer woningcorporaties zijn deze data gaan verzamelen, zodat de werkelijke blootstelling aan asbest tijdens het saneren in kaart gebracht kon worden. Deze meetgegevens richten zich op de meest voorkomende hechtgebonden toepassingen met een laag risico op blootstelling in woningen, zoals vensterbanken.

Beoordeling door de commissie

De commissie heeft de data beoordeeld en is tot de conclusie gekomen dat het saneren van vensterbanken prima onder risicoklasse 1 geschaard kan worden. Belangrijke opmerking daarbij is dat alleen personen die goed zijn opgeleid en voorgelicht deze werkmethodiek mogen uitvoeren.

Voor het originele nieuwsbericht en inzicht in de onderzoeksresultaten gaat u naar deze pagina.

Specialist in asbest, plaagdieren, houtaantasters en kruipruimtes

Direct inzicht in eventuele gevaarlijke situaties

Digitale inventarisatierapportages

Ervaren inspecteurs

Projectbegeleiding en advies op maat

Landelijke dekking

Asbest inventarisatie nodig?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Menu