Er zijn verschillende redenen om een asbestinventarisatie uit te laten voeren in uw woning om er achter te komen of u asbest in huis heeft. Een gemeente kan u verplichten om een asbestinventarisatie uit te laten voeren indien uw woning van voor 1994 is en u van plan bent om te gaan verbouwen en/of te renoveren. Ook kan de aan- of verkoop van een woning aanleiding zijn om een asbestonderzoek uit te laten voeren.

De aanwezigheid van asbest in huis hoeft geen probleem te zijn. Wanneer u de woning voortijdig laat onderzoeken op de aanwezigheid van asbest dan voorkomt u onaangename verrassingen of zelfs gevaarlijke situaties.

Asbest in huis?

Er zijn veel asbesthoudende toepassingen in woningen, dus laat u niet verrassen tijdens een renovatie of na de aankoop van een huis. Op de afbeelding hieronder ziet u op welke plekken vaak asbest in huis gevonden wordt. 

 

Asbest verwijderen particulier

Wanneer blijkt dat er asbest in huis aanwezig is hoeft dit niet altijd verwijderd te worden. Als het asbest in materiaal verwerkt zit en er niets mee gebeurt, is verwijdering niet altijd nodig. Kunnen de asbestvezels snel vrij komen, dan zal het advies zijn om het asbest in huis te laten verwijderen. Uiteraard kan er worden besloten om het asbest te laten verwijderen ondanks dat dit niet direct nodig is. Asbesthoudende toepassingen zoals golfplaten en dakleien die toegepast zijn als dak beplating moeten voor 2024 verwijderd zijn.

Onze asbestdeskundige zal door middel van een asbestinventarisatierapport een duidelijk advies geven betreft het aanwezige asbest. Ook kunnen wij u ondersteunen bij de vervolgstappen die gemaakt dienen te worden wanneer u asbest in huis heeft. 

Asbest verwijderen: zelf doen of laten doen?

Wilt u asbest in huis of schuur verwijderen, dan is er toestemming nodig van de gemeente. Hiervoor kunt u een melding doen via het Omgevingsloket.

Bepaalde asbesthoudende materialen met een oppervlakte tot 35 vierkante meter mag u zelf verwijderen. Bijvoorbeeld asbestplaten die zijn vastgeschroefd (golfplaten op een schuurtje) en vloerzeil dat niet is vastgelijmd. Is het meer dan 35 m2, dan moet u een deskundig asbestsaneringsbedrijf inschakelen. Voor advies op dit gebied kunt u contact opnemen met ons.

Neem vrijblijvend contact op

Bent u geïnteresseerd in asbestinspectie of wilt u meer informatie ontvangen over asbest advies? Neem dan gerust contact met ons op, door onderstaand formulier in te vullen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Specialist in asbest, plaagdieren, houtaantasters en kruipruimtes

Direct inzicht in eventuele gevaarlijke situaties

Digitale inventarisatierapportages

Ervaren inspecteurs

Projectbegeleiding en advies op maat

Landelijke dekking

Asbest inventarisatie nodig?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Menu