Asbest herkennen

6 juli 2017

Asbest herkennen, hoe doe je dat? Er zijn 6 verschillende soorten asbest die allemaal hun eigen kleur hebben. Echter is het niet juist om aan de hand van de kleur van de asbest toepassing te bepalen om welk soort asbest het gaat. Asbest herkennen is lastiger dan het bepalen van de kleur. Na verwerking van asbest in een toepassing verdwijnt de kleur meestal door de dominantie van de mengstof.

Herkennen of product asbest verdacht is

Tijdens een asbestinventarisatie wordt op basis van de kennis en ervaring van de DIA bepaald of een product asbestverdacht is of niet. Er zijn verschillende invalshoeken om te bepalen of een product asbestverdacht is.         

Structuur van asbest herkennen

Alle asbesthoudende producten hebben een vezelige structuur, dit is vaak moeilijk te herkennen bij hechtgebonden producten. Op breuk- en/of zaagvlakken zijn de vezels vaak te zien. Asbest plaat- en buismateriaal hebben vaak een honingraatstructuur/wafelstructuur. Wanneer dit materiaal deze structuur niet heeft is het niet zeker dat het een asbestvrij product is.

De eigenaar of beheerder van een pand beschikt vaak over meer informatie over een bouwwerk of object, deze informatie kan bruikbaar zijn. In tekeningen en bestekken kan ook nuttige informatie betreft gebruikte materialen in een bouwwerk of object staan.

Reden van asbesttoepassing herkennen

Bij het aantreffen van een asbestverdacht materiaal moet men zich altijd afvragen waarom het materiaal op de betreffende plek is toegepast. Dit met betrekking tot de eigenschappen van asbest. Asbesthoudend plaatmateriaal is bijvoorbeeld vaak toegepast in brandwerende deuren of bij schoorsteenkanalen.

Asbest herkennen door een Deskundig Inventariseerder Asbest

Zo zijn er diverse invalshoeken om te bepalen of een product asbest zou kunnen bevatten is of niet. Een Deskundig Inventariseerder Asbest kan door alle kennis en ervaring goed bepalen of iets asbestverdacht is of niet.  Wanneer een materiaal asbestverdacht is neemt hij daar een monster van tijdens een asbestonderzoek. Uiteindelijk kan alleen een daarvoor geaccrediteerd laboratorium bepalen of een product asbesthoudend is of niet. Inspectus laat daarom alle monsters, die een inspecteur genomen heeft tijdens een asbestinventarisatie, door een onafhankelijk laboratorium analyseren.

Specialisten in het begeleiden en advies geven op het gebied van asbest

Direct inzicht in asbestgevaar

Digitaal asbestinventarisatierapport

Ervaren asbestdeskundigen

Gecertificeerd conform certificatieschema asbestinventarisatie

Asbest inventarisatie nodig?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Menu